Polityka prywatności

Przygotowaliśmy niniejszą politykę prywatności (wersja z 14 maja 2019 r. - 211093502), aby wyjaśnić użytkownikowi, zgodnie z wymogami ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (UE) 2016/679 i ustawy o ochronie danych (DSG ), jakie informacje gromadzimy, w jaki sposób wykorzystujemy dane i jakie możliwości wyboru ma użytkownik odwiedzający tę witrynę.

Niestety, z natury rzeczy wyjaśnienia te brzmią bardzo technicznie, ale staraliśmy się opisać najważniejsze rzeczy tak prosto i jasno, jak to tylko możliwe.

Pliki cookie

Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie HTTP do przechowywania danych specyficznych dla użytkownika.
Poniżej wyjaśniamy, czym są pliki cookie i dlaczego są używane, abyś mógł lepiej zrozumieć poniższą politykę prywatności.

Czym dokładnie są pliki cookie?

Za każdym razem, gdy surfujesz po Internecie, korzystasz z przeglądarki. Znane przeglądarki to Chrome, Safari, Firefox, Internet Explorer i Microsoft Edge. Większość stron internetowych zapisuje małe pliki tekstowe w przeglądarce. Pliki te nazywane są plikami cookie.

Jednemu nie można zaprzeczyć: Pliki cookie to naprawdę przydatni mali pomocnicy. Prawie wszystkie strony internetowe używają plików cookie. Dokładniej mówiąc, są to pliki cookie HTTP, ponieważ istnieją również inne pliki cookie dla innych obszarów zastosowań. Pliki cookie HTTP to małe pliki, które są przechowywane na komputerze użytkownika przez naszą witrynę. Te pliki cookie są automatycznie przechowywane w folderze plików cookie, że tak powiem, "mózgu" przeglądarki. Plik cookie składa się z nazwy i wartości. Podczas definiowania pliku cookie należy również określić jeden lub więcej atrybutów.

Pliki cookie przechowują określone dane użytkownika, takie jak język lub osobiste ustawienia strony. Gdy użytkownik ponownie odwiedza naszą witrynę, przeglądarka przesyła informacje "związane z użytkownikiem" z powrotem do naszej witryny. Dzięki plikom cookie nasza witryna wie, kim jesteś i oferuje Ci zwykłe ustawienia domyślne. W niektórych przeglądarkach każdy plik cookie ma swój własny plik; w innych, takich jak Firefox, wszystkie pliki cookie są przechowywane w jednym pliku.

Istnieją zarówno własne pliki cookie, jak i pliki cookie stron trzecich. Własne pliki cookie są tworzone bezpośrednio przez naszą witrynę, a pliki cookie stron trzecich są tworzone przez witryny partnerskie (np. Google Analytics). Każdy plik cookie musi być oceniany indywidualnie, ponieważ każdy plik cookie przechowuje inne dane. Czas wygaśnięcia pliku cookie również waha się od kilku minut do kilku lat. Pliki cookie nie są programami komputerowymi i nie zawierają wirusów, trojanów ani innego "złośliwego oprogramowania". Pliki cookie nie mają również dostępu do informacji na komputerze użytkownika.

Dane plików cookie mogą wyglądać na przykład tak:

  • Nazwa: _ga
  • Okres ważności: 2 lata
  • Zastosowanie: Różnicowanie odwiedzających witrynę
  • Przykładowa wartość: GA1.2.1326744211.152211093502

Przeglądarka powinna obsługiwać następujące minimalne rozmiary:

  • Plik cookie powinien zawierać co najmniej 4096 bajtów
  • W każdej domenie powinno być przechowywanych co najmniej 50 plików cookie
  • Łącznie powinno być możliwe przechowywanie co najmniej 3000 plików cookie

Jakie są rodzaje plików cookie?

Kwestia tego, których plików cookie używamy w szczególności, zależy od używanych usług i została wyjaśniona w kolejnych sekcjach polityki prywatności. W tym miejscu chcielibyśmy pokrótce wyjaśnić różne rodzaje plików cookie HTTP.

Można rozróżnić 4 rodzaje plików cookie:

Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne do zapewnienia podstawowych funkcji witryny. Na przykład te pliki cookie są potrzebne, gdy użytkownik umieszcza produkt w koszyku, a następnie kontynuuje surfowanie po innych stronach i dopiero później przechodzi do kasy. Te pliki cookie zapewniają, że koszyk zakupów nie zostanie usunięty, nawet jeśli użytkownik zamknie okno przeglądarki.

Funkcjonalne pliki cookie
Te pliki cookie gromadzą informacje o zachowaniu użytkownika i o tym, czy użytkownik otrzymuje komunikaty o błędach. Te pliki cookie są również wykorzystywane do pomiaru czasu ładowania i zachowania strony internetowej w różnych przeglądarkach.

Ukierunkowane pliki cookie
Te pliki cookie zapewniają lepszą przyjazność dla użytkownika. Na przykład zapisywane są wprowadzone lokalizacje, rozmiary czcionek lub dane formularzy.

Reklamowe pliki cookie
Te pliki cookie są również nazywane targetującymi plikami cookie. Służą one do dostarczania użytkownikowi spersonalizowanych reklam. Może to być bardzo praktyczne, ale również bardzo irytujące.

Gdy użytkownik odwiedza witrynę po raz pierwszy, zwykle jest pytany, na który z tych typów plików cookie chce zezwolić. Oczywiście decyzja ta jest również zapisywana w pliku cookie.

Jakie pliki cookie są używane?

Analityczne pliki cookie

Używamy analitycznych plików cookie, aby zoptymalizować korzystanie z witryny przez naszych użytkowników. Dzięki tym analitycznym plikom cookie uzyskujemy wgląd w korzystanie z naszej witryny. Prosimy o zgodę na umieszczanie analitycznych plików cookie.

Mapy Google

  • Nazwa: Google Maps API
  • Czas wygaśnięcia: brak
  • Funkcja: żądanie adresu IP użytkownika

Inne

  • Nazwa: wp-api-schema-modelhttps://www.drip-log.com/wp-json/wp/v2/

  • Nazwa: cmplz_policy_id
  • Czas trwania: 365 dni

  • Nazwa: cmplz_functional
  • Czas trwania: 365 dni

  • Nazwa: cmplz_statistics-anonymous
  • Czas trwania: 365 dni

  • Nazwa: complianz_config
  • Czas trwania: 365 dni

  • Nazwa: cmplz_statistics
  • Czas trwania: 365 dni

  • Nazwa: cmplz_consent_status
  • Czas trwania: 365 dni

  • Nazwa: cmplz_marketing
  • Czas trwania: 365 dni

  • Nazwa: __TAG_ASSIST

Jak mogę usunąć pliki cookie?

Użytkownik decyduje, w jaki sposób i czy chce korzystać z plików cookie. Niezależnie od tego, z jakiej usługi lub strony internetowej pochodzą pliki cookie, zawsze masz możliwość usunięcia plików cookie, tylko częściowego zezwolenia na nie lub ich dezaktywacji. Możesz na przykład zablokować pliki cookie stron trzecich, ale zezwolić na wszystkie inne pliki cookie.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, które pliki cookie zostały zapisane w Twojej przeglądarce, jeśli chcesz zmienić lub usunąć ustawienia plików cookie, możesz to znaleźć w ustawieniach przeglądarki:

Chrome: usuwanie, aktywowanie i zarządzanie plikami cookie w Chrome

Safari: Zarządzanie plikami cookie i danymi witryn w Safari

Firefox: usuwanie plików cookie w celu usunięcia danych zapisanych na komputerze przez witryny internetowe

Internet Explorer: usuwanie plików cookie i zarządzanie nimi

Microsoft Edge: usuwanie plików cookie i zarządzanie nimi

Jeśli użytkownik nie chce otrzymywać żadnych plików cookie, może skonfigurować przeglądarkę w taki sposób, aby zawsze informowała go, gdy plik cookie ma zostać ustawiony. Następnie można zdecydować, czy zezwolić na każdy plik cookie z osobna. Procedura różni się w zależności od przeglądarki. Najlepiej jest wyszukać instrukcje w Google za pomocą hasła wyszukiwania "usuń pliki cookie Chrome" lub "dezaktywuj pliki cookie Chrome" w przypadku przeglądarki Chrome lub zastąpić słowo "Chrome" nazwą przeglądarki, np. Edge, Firefox, Safari.

Co z ochroną moich danych?

Tak zwane "wytyczne dotyczące plików cookie" obowiązują od 2009 roku. Stanowią one, że przechowywanie plików cookie wymaga zgody osoby odwiedzającej witrynę (tj. użytkownika). Jednak w krajach UE nadal występują bardzo różne reakcje na te dyrektywy. W Austrii dyrektywa ta została jednak wdrożona w sekcji 96 (3) ustawy o telekomunikacji (TKG).

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o plikach cookie i nie stronisz od dokumentacji technicznej, polecamy https://tools.ietf.org/html/rfc6265, wniosek o komentarze Internet Engineering Task Force (IETF) zatytułowany "Mechanizm zarządzania stanem HTTP".

Przechowywanie danych osobowych

Dane osobowe, które użytkownik przekazuje nam drogą elektroniczną na tej stronie internetowej, takie jak imię i nazwisko, adres e-mail, adres lub inne dane osobowe podczas przesyłania formularza lub komentarzy na blogu, będą przez nas wykorzystywane wraz z czasem i adresem IP wyłącznie w celu określonym w każdym przypadku, bezpiecznie przechowywane i nieprzekazywane stronom trzecim.

W związku z tym wykorzystujemy dane osobowe użytkownika wyłącznie do komunikacji z osobami, które wyraźnie poprosiły o kontakt, oraz do przetwarzania usług i produktów oferowanych na tej stronie internetowej. Nie przekazujemy danych osobowych użytkownika bez jego zgody, ale nie możemy wykluczyć, że dane te mogą być przeglądane w przypadku zachowania niezgodnego z prawem.

W przypadku przesyłania nam danych osobowych pocztą elektroniczną - tj. poza niniejszą witryną internetową - nie możemy zagwarantować bezpiecznej transmisji i ochrony danych. Zalecamy, aby nigdy nie wysyłać poufnych danych niezaszyfrowaną pocztą elektroniczną.

Zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a) RODO (zgodność przetwarzania z prawem) podstawą prawną jest zgoda użytkownika na przetwarzanie wprowadzonych przez niego danych. Zgodę tę można wycofać w dowolnym momencie - wystarczy nieformalny e-mail, a nasze dane kontaktowe znajdują się w stopce redakcyjnej.

Prawa wynikające z ogólnego rozporządzenia o ochronie danych

Zgodnie z postanowieniami RODO i austriackiej ustawy o ochronie danych (DSG ) użytkownikowi przysługują następujące prawa:

  • Prawo do sprostowania (art. 16 RODO)
  • Prawo do usunięcia danych ("prawo do bycia zapomnianym") (art. 17 RODO)
  • Prawo do ograniczenia przetwarzania (art. 18 RODO)
  • Prawo do powiadomienia - obowiązek powiadomienia w związku ze sprostowaniem lub usunięciem danych osobowych lub ograniczeniem przetwarzania (art. 19 RODO)
  • Prawo do przenoszenia danych (art. 20 RODO)
  • Prawo do sprzeciwu (art. 21 RODO)
  • Prawo do niepodlegania decyzji opartej wyłącznie na zautomatyzowanym przetwarzaniu, w tym profilowaniu (art. 22 RODO)

Jeśli użytkownik uważa, że przetwarzanie jego danych narusza prawo o ochronie danych lub jego roszczenia dotyczące ochrony danych zostały w jakikolwiek sposób naruszone, może złożyć skargę do organu nadzorczego, którym w Austrii jest organ ochrony danych, którego stronę internetową można znaleźć pod adresem https://www.dsb.gv.at/.

Ocena zachowania odwiedzających

W poniższej polityce prywatności informujemy, czy i w jaki sposób analizujemy dane pochodzące z wizyty użytkownika na tej stronie. Ocena zebranych danych jest zasadniczo anonimowa i nie możemy wyciągać żadnych wniosków na temat Twojej osoby na podstawie Twojego zachowania na tej stronie.

Więcej informacji o tym, jak sprzeciwić się takiej analizie danych dotyczących odwiedzin, można znaleźć w poniższej polityce prywatności.

Szyfrowanie TLS z https

Używamy protokołu https do bezpiecznego przesyłania danych w Internecie (ochrona danych za pomocą technologii, art. 25 ust. 1 RODO). Używając TLS (Transport Layer Security), protokołu szyfrowania do bezpiecznej transmisji danych w Internecie, możemy zapewnić ochronę poufnych danych. Korzystanie z tego zabezpieczenia transmisji danych można rozpoznać po małym symbolu kłódki w lewym górnym rogu przeglądarki i zastosowaniu schematu https (zamiast http) jako części naszego adresu internetowego.

Źródło: Utworzono za pomocą generatora ochrony danych firmenwebseiten.at we współpracy z hashtagwien.at

Korzystanie z SalesViewer

Niniejsza strona internetowa wykorzystuje technologię SalesViewer firmy SalesViewer GmbH do gromadzenia i przechowywania danych w celach marketingowych, badań rynkowych i optymalizacji na podstawie uzasadnionych interesów operatora strony internetowej (art. 6 ust. 1 lit. f RODO). W tym celu kod oparty na javascript jest używany do gromadzenia danych związanych z firmą i odpowiednim wykorzystaniem. Dane gromadzone przy użyciu tej technologii są szyfrowane przy użyciu nieodwracalnej funkcji jednokierunkowej (znanej jako hashowanie). Dane są natychmiast pseudonimizowane i nie są wykorzystywane do osobistej identyfikacji osoby odwiedzającej tę stronę internetową. Dane przechowywane przez Salesviewer są usuwane, gdy tylko nie są już potrzebne do zamierzonego celu, a usunięcie nie jest sprzeczne z żadnymi ustawowymi obowiązkami przechowywania. Użytkownik może w dowolnym momencie sprzeciwić się gromadzeniu i przechowywaniu danych ze skutkiem na przyszłość, klikając ten link https://www.salesviewer.com/opt-out, aby zapobiec gromadzeniu danych przez SalesViewer w ramach tej witryny w przyszłości. Plik cookie opt-out dla tej witryny zostanie zapisany na urządzeniu użytkownika. W przypadku usunięcia plików cookie w przeglądarce należy ponownie kliknąć ten link.